Yüzme ve Kalp Sağlığı

Yüzme ve Kalp Sağlığını Korumak

Yüzme ve Kalp Sağlığına Etkileri

   Yüzmenin doğrudan kardiyovasküler sistem üzerinde etkileri görülür. Yüzme kalp, damar ve akciğerlerimizin çok daha etkin kullanılmasını mümkün kılar. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki düzenli yapılan yüzmenin diğer kardiyovasküler egzersizler gibi ölüm riskini ciddi miktarlarda düşürmektedir. Hatta aktif bir yaşam sürmeyen kişilerle kıyaslandığında düzenli yüzen kişilerin ölüm riski yarıya yarıya azalmaktadır.        

Yüzmenin kalple ilgili tek faydası bu olmayıp tansiyonu ve nabzı düşürdüğü, bunların yanı sıra kan kan şekerini düzenleyip dengelediği de bilinmektedir.

   Ayrıca Yüzme esnasında vücudun tamamının su ile temas etmesi sonucu suda oluşan direnç, kan dolaşımını artırır. Düzenli olarak yüzmek etkin bir kan dolaşımı sağlayarak kalp sağlığını destekler. Daha fazla kanın pompalanması kalbin daha az çalışmasını sağlayacak ve böylelikle kalp kası güçlenecektir. Yüzme kalp ritmini düzenlerken aynı zamanda akciğerin solunum kapasitesini de artıracaktır. Bu sayede vücutta oksijen taşınacak ve kalbe temiz kan ulaşacaktır. Ayrıca yüzme sporu kalp sağlığı için vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlayarak da bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Haftada en az üç kez yarım saat yüzmek kan basıncını önemli ölçüde düşürebiliyor. Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. 30 dakika yüzmenin yağ yakma özellikleri, Çok Düşük Yoğunluklu ve Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler gibi tehlikeli kolesterolü azaltma şansınızı artırır. Bunlar kanda yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir.

Yüzme ve Kolesterol

Bunların yanı sıra yüzme metabolizmanızı hızlandırır. Havuzda geçirilen 30 dakika, karada yapılan 45 dakikalık egzersize bedeldir. Ayrıca iyi kolesterol seviyelerini de yükseltir!

Yüzme, gözle görülür kasları güçlendirmenin yanı sıra vücudumuzdaki en önemli kas olan kalbimizin de gelişmesine yardımcı oluyor!

    Yüzme aerobik bir egzersizdir, kalbin büyümesine yardımcı olarak onu güçlendirir; pompalama işlemini daha verimli hale getirir – bu da vücudunuzda daha iyi kan akışına yol açar. Günde 30 dakika yüzmek, kadınlarda koroner kalp hastalığını %30 ila %40 oranında azaltabilir. Düzenli aerobik egzersiz kan basıncını düşürebilir. Yüzme “iyi” kolesterol HDL seviyelerini yükseltir. HDL kolesterolündeki her %1’lik artış için, kalp hastalığından ölme riski %3,5 düşer. Çalışmalar ayrıca yüzme gibi aerobik egzersizlerin atardamarlarınızı kaplayan hücre tabakasını esnek ve iyi durumda tutabileceğini göstermiştir.

Yüzmenin kalp sağlığı için harika olmasının üç önemli nedeni şunlardır:

Azalmış Kalp Hızı

Vücut sıcaklığınızdan daha soğuk bir suya daldığınızda oluşan karmaşık bir fizyolojik tepki dizisinin parçası olarak (memelilerde dalış refleksi adı verilen bir süreç) kan basıncınız otomatik olarak ve neredeyse anında düşer.

Suya ilk girdiğinizde bir sakinlik ve kaygıların yatıştığını hissederseniz, yalnız değilsiniz ve bunların hepsi kafanızda değil. Bu, memeli dalış rahatlamasının devreye girmesidir. Bir kış gününde buzun içine düştüğünüzde ve hayatta kalmanız gerektiğinde oksijeni korumaya yardımcı olmak için nabzınızı yavaşlatır.

82 derecelik havuz suyunda bile devreye giren bu anlık etkiye ek olarak, yüzme kas geliştirmenin etkileriyle uzun vadede kalp atış hızını düşürebilir. Tıpkı ağırlık kaldırma tekrarlarında tekrarlanan ve kademeli artışlarla bir pazı geliştirdiğiniz gibi, kardiyovasküler egzersiz yapmak da kalp kasınızın boyutunu ve gücünü artırabilir.

Zamanla bu, kalbinizin o kadar güçlenmesine neden olabilir ki, kardiyovasküler sisteminizin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çok fazla çalışmasına gerek kalmaz. Böylece, daha az sıklıkta atması gerekir ve bu, hayatınız boyunca kalbinizdeki stresi azaltır.

Düşük Kan Basıncı

Son birkaç on yıldır, Teksas Üniversitesi’nde araştırmacı olan Hirofumi Tanaka, yüzmenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceliyor. Birçok çalışmada, yetişkinlerin ne kadar yüzdüğü ile kalplerinin sağlığı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu buldu.

Özellikle iki çalışma, yüzmeye başlayan yetişkinlerde kan basıncında etkileyici iyileşmeler olduğunu göstermiştir. 43 yaşlı erkek ve kadın (ortalama yaş 60) üzerinde yapılan 2012 tarihli bir çalışma, haftada birkaç kez yüzmeye başladıktan sonra sistolik kan basınçlarının (en yüksek sayı) düştüğünü bulmuştur.

Çalışmanın başlangıcında ortalama sistolik kan basıncı 131 milimetre cıvaydı. 12 hafta sonra bu ortalama 122’ye düştü. Çalışma süresince kan basıncında hiçbir değişiklik görülmeyen kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, bu yüzme sayesinde önemli bir düşüş.

1997 yılında yapılan daha küçük çaplı bir araştırma da yüzmenin kan basıncını düşürdüğünü gösterdi.

Gelişmiş Dolaşım

Yüzme ve kalp sağlığı konusu egzersizlerle sadece kalbinizi daha verimli hale getirmez. Ayrıca 60.000 mil uzunluğundaki damar ağı da daha verimli hale gelir, yani dolaşımınız iyileşir.

İyileştirilmiş dolaşım, kanınızın oksijen iletmek ve atıkları temizlemek için ihtiyaç duyduğu vücudunuzun tüm köşelerine daha iyi ulaşabilmesi anlamına gelir. Sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olmak, genellikle bacağınızdaki bir damarda oluşan ve gevşeyip akciğerlerinize giderek ölümcül olabilen bir kan pıhtısının neden olduğu bir tıkanıklık olan emboli riskinin azalması anlamına gelir. (Dolaşım sorunlarınız varsa endişelenmeniz gereken başka emboli türleri de vardır, ancak pulmoner emboli en yaygın olanıdır.)

İyileştirilmiş dolaşım, felç ve diğer dolaşım sorunları riskinizi de azaltabilir ve vücudunuzun onarıma ihtiyaç duyan hücrelere besinleri taşımasına yardımcı olabilir.   Dolaşım sistemi, vücudunuzun eyaletler arası otoyol sistemidir ve tüm bu trafiği gitmesi gereken yere taşımak için iyi durumda olması gerekir. Yüzme, yaşlandıkça sistem içinde gelişebilecek mecazi çukurların bazılarını kapatmaya yardımcı olabilir.

Yüzme ve kalp sağlığı için, suyun kendisi de dolaşım sağlığını desteklemede rol oynar. Cildinizi çevreleyen suyun basıncı da vücudunuzun kanı ihtiyaç duyulan yere taşımasına yardımcı olabilir. Özellikle   diyabet nedeniyle alt uzuvlarınızda ödem veya şişlik varsa veya ayaklarınızda ve ayak parmaklarınızda zayıf dolaşım varsa, vücudunuzun bu fazla sıvıyı taşıma yeteneğini geliştirmek ve ekstremitelere daha iyi kan akışını desteklemek için bir terapi olarak yüzmeyi eklemeyi düşünün.

Sonuç

   “Yüzme ve kalp sağlığı” konusunu incelediğimizde, yüzmenin kalp-damar sağlığı üzerinde sayısız faydasının olduğu aşikar. Kolesterol seviyelerini iyileştirmesi, kan basıncını düşürmesi, kalp hastalığı riskini azaltması ve kalp rehabilitasyonu için uygun olması, yüzmenin kalp sağlığı için ne kadar değerli bir egzersiz olduğunu da açıkça göstermektedir. Bu nedenle, kalp sağlığınızı  korumak istiyorsanız yüzme antrenmanlarını düzenli bir alışkanlık haline getirmek, uzun vadede büyük faydalar sağlayacaktır.