Kas Onarımı ve Rehabilitasyon

Yüzme ile Kas Onarımı ve Rehabilitasyon

Eğer bir yüzücüyseniz, performans üçlüsünün eğitim , beslenme ve toparlanma olduğunu bilirsiniz . Ancak bir şeyi bilmekle onu uygulamaya koymak arasında uzun bir yol vardır.

İyileşme, antrenmana gitmek kadar hatta daha da önemli olmasına rağmen, sürecin en çok ihmal edilen kısmıdır. Bir yaralanmadan veya cerrahi bir işlemden iyileşirken, düşük etkili egzersizlerle spor aktivitelerine yavaş yavaş başlamak çok önemlidir. Özellikle çok sayıdaki sakin havuzlarda yüzmek, rehabilitasyon programınız için dikkate alınması gereken mükemmel bir iyileşme egzersizidir. Bu havuzlar çoğu insan için kolayca erişilebilir bir ortam sunar.

Yüzme, su terapisinin bir biçimi olarak uyarlandığında hem güvenli hem de etkilidir. Suyun kaldırma kuvveti, rehabilitasyona ihtiyaç duyan kasları ve bağları güçlendirmek için yeterli direnç sağlarken vücudunuzu destekler. Hidroterapi, yaralanma veya ameliyat nedeniyle hareketsizlikten sonra vücudunuza hareketi yeniden kazandırmanın ve gücü yeniden kazanmanın harika bir yoludur. Bu terapi, inflamatuar tepkileri azaltır ve genel iyileşme süresini önemli ölçüde kısaltır.

Su bazlı egzersizlerin ağırlık taşımayan yapısı, eklemler üzerinde daha az stres anlamına gelir ve özellikle diz yaralanmaları veya ameliyatlarından kurtulanlar için tekrar yaralanma riskini azaltır. Singapur’un bakımlı havuzlarından birinde ağırlıksız bir ortamda olmak, kaslarınızı gevşek ve esnek tutar, çünkü farklı vuruşlar kullanarak yüzmek vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrıyı aktif olarak esnetir ve hafifletir.

Yaralanma veya rekonstrüktif cerrahi sonrası bedensel rehabilitasyon için terapatik yüzmeyi benimsemek istiyorsanız, yapılması ve yapılmaması gerekenlerin neler olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak önce, havuz egzersizlerinin etkinliğinin ardındaki bilime bakalım.

Kas Onarımı için Yüzme neden iyi bir egzersizidir?

Kara aktiviteleri ile havuz egzersizleri arasındaki en büyük farklardan biri yer çekiminin etkisidir. Göğsünüze veya boynunuza kadar suya daldığınızda vücut ağırlığınız %75-90 oranında azalır. Bu kaldırma kuvveti etkisi, karada egzersiz yaparken eklemleriniz ve bağ dokularınızdaki stresi büyük ölçüde azaltır. Ayrıca, suda egzersiz yaparken hareket aralığınızın artması nedeniyle gergin kaslarınızı daha iyi esnetebilirsiniz.

Ek olarak, kas onarımı ve rehabilitasyon konusunda su vücudunuzu desteklemeye yardımcı olur. eklemlerinizdeki baskıyı hafifletir. Sıvının bir nesneye karşı ağırlığı olan hidrostatik basınç, vücudunuz suya batırıldığında destekleyici bir ortam yaratır. Bu basınç bir sıkıştırma bandı gibi davranarak dolaşımı iyileştirir, laktik asit üretimini azaltır ve ağrıyı azaltır. 

Doktorlar ve cerrahlar yüzmeyi kas-iskelet rehabilitasyonuna yardımcı olurken minimal etki gerektiren bir aerobik egzersiz olarak düzenli olarak önermektedir. Singapur genelindeki havuzlarda düzenli seanslar genellikle iltihabı ve ağrıyı azaltır, özellikle de ameliyat rehabilitasyonu geçiren hastalar için.

Kas Onarımı ve Rehabilitasyon için Yapın: Doğru Form ve Vuruşlar Önemlidir

Yüzmeyle ilgili herhangi bir yaralanmayı önlemek için, uygun yüzme formunu gözlemlemek esastır. Her zaman vücut pozisyonuna dikkat etmelisiniz. Vücut suya ne kadar batarsa, direnç o kadar büyük olur. Eklenen sürtünme ayrıca suda hareket etmeyi zorlaştırır.

Baş pozisyonunuz pelvisinizin ve bacaklarınızın yerleşimini çok yüksek veya çok alçak olarak etkilememelidir. Amacın, kollarınızı omuzlarınızla aynı hizada tutarken mümkün olduğunca fazla suyu hareket ettirmek olduğunu unutmayın.

Suda hareket ederken büyük kas gruplarınızın desteğine ihtiyacınız vardır ve çekirdek gücünüz ve dengeniz burada devreye girer. Karın kaslarınızı çalıştırarak, daha az yaralanma veya zorlanma riskiyle daha verimli bir yüzücü olabilirsiniz.

Kas Onarımı ve Rehabilitasyon için Yapın: Gerekirse bir Ortak veya Eğitmen Bulun

Yüzme vücuda nispeten nazik davransa da, yine de bir yaralanma geçirme veya yaralanmayı kötüleştirme riski vardır. Havuza gitmeye uygunluğunuz konusunda doktorunuza veya fizyoterapistinize danışmanız her zaman akıllıca olacaktır. Doktorunuz, iyileşme yolculuğunuzun herhangi bir noktasında en iyi su aktivitesi türüne karar vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca, katılabileceğiniz su bazlı rehabilitasyon programlarında uzmanlaşmış sertifikalı eğitmenler de vardır.

Kas Onarımı ve Rehabilitasyon için Yapmayın: Uygun eğitim almadan havuza girmeyin.

Yüzme bilmeyenler için Singapur’daki yerel su terapisi kliniklerinde sunulan su terapisi ve su aerobiği gibi su bazlı egzersizler ağrıyı hafifletmede ve daha hızlı iyileşmede etkilidir.

Kas Onarımı ve Rehabilitasyon için Yapmayın: Güvenlik kurallarını göz ardı etmeyin

Susuz kalmayın, iyi bir yüzücü değilseniz can yeleği kullanmak gibi güvenlik protokollerini takip edin ve tek başınıza yüzmekten kaçının. Singapur’daki çoğu halka açık havuzda görev başında cankurtaranlar vardır, ancak içine dalmadan önce güvenle yüzebileceğiniz bir havuz bulmanız daha iyidir.

Yüzme: Kardiyo Egzersizinin Daha Güvenli Bir Biçimi

Hala bir yaralanmadan iyileşiyor olmanız, kardiyovasküler aktivitenin masadan kalktığı anlamına gelmez. Yüzme, zorlu bir kardiyovasküler antrenmanın faydalarını toplarken güvenli bir şekilde formda kalmanın bir yoludur. Genellikle, hala bir yaralanmadan iyileşirken kardiyovasküler dayanıklılığınızı korumanın tek yoludur. Bazı durumlarda, havuzda düzenli turlar atmak, iyileşme sürecinde olan bazı hastaların performansını bile iyileştirmiştir.

Yüzmenin sıklıkla gözden kaçan bir avantajı, kullandığınız vuruşlara bağlı olarak birkaç farklı kas grubunu kullanan bir egzersiz olmasıdır . Yüzme sırasında kullanılan üst vücut kasları arasında latissimus dorsi, pektoralis major, deltoidler, biseps, triseps ve brakialis bulunur. Alt vücut kasları arasında quads, hamstrings, glutes, gastroc ve soleus (baldır kasları) bulunur. Yüzme ayrıca çekirdek kaslarınızı kullanmanızı gerektirir ve genellikle kullanmadığınız kasları güçlendirmenize yardımcı olur.

Sakatlık Sonrası Yüzme ile Güçlenme sayfası için TIKLAYINIZ.