Denizde Güvenli Yüzme İpuçları

Denizde Güvenli Yüzme İpuçları Nelerdir?

Açık suda yüzmek son derece ödüllendirici bir aktivitedir ancak beraberinde bariz riskler de getirir.

Denizde yüzmek, sürekli değişen koşullar nedeniyle ölçeğin daha riskli ucundadır. Bir gün yüzmek için ‘güvenli’ olduğunu düşündüğünüz bir yer, ertesi gün olmayabilir.

Açık su yüzücüsü olarak, kendi güvenliğinizden siz sorumlusunuz. Olası riskler ve tehlikeler hakkında bilgi toplamak kademeli bir süreçtir; bunu hem bulunduğunuz yere varmadan önce hem de vardığınızda yapabilirsiniz.

Kendinize sorun, yüzmek benim için güvenli mi? Yüzmeyi seçtiğiniz bölgenin kendi risk değerlendirmesini yapın.

Denizde Güvenli Yüzme İpuçları

Gitmeden önce

  1. Can kurtaranlı bir plajda yüzmeyi hedefleyin: Eğer daha önce hiç oraya gitmediyseniz, can kurtaranlarla konuşun – onlara planlarınızdan bahsedin ve en önemlisi, onların tavsiyelerini dinleyin! (Onların ana yüzme ve sörf alanlarını yönetmek için orada olduklarını unutmayın).
  2. Başkalarının nerede yüzdüğüne bir bakın: Yerel halka sorun, yerel bir yüzme grubu olup olmadığına bakın (resmi veya gayri resmi – birçoğunun sosyal medya sayfaları veya grupları var). Başka insanlarla gitmeyi hedefleyin.
  3. Hava durumu tahminini ve gelgit çizelgelerini kontrol edin: Dalga ve dalga yüksekliği, gelgit zamanlamaları ve bunun durgun veya ilkbahar gelgiti olup olmadığını not edin. (Bilgilerin gideceğiniz bölgeye özgü olduğundan emin olun!) Met Office uygulaması ve web sitesinin yanı sıra gelgit ve dalga yüksekliği tahminleri sunan çok sayıda sörf tahmin web sitesi vardır.

Varışta   

  1. Suyu gözlemlemek için biraz zaman ayırın. Neler olup bittiğine bakın, deniz nasıl davranıyor?
  2. Bunlar ne tür dalgalar? Dalgalar nasıl kırılıyor?
  3. Hangi plaj türüdür? (Kumlu, zona, çakıllı, kayalık, siltli veya çamurlu)
  4. Kayalar var mı? Varsa neredeler? Ne kadar büyükler?
  5. Bir koyda veya uzun bir kıyı şeridinde misiniz? Koy korunaklı mı?
  6. Herhangi bir rip akıntısı görebiliyor musunuz? Bir rip akıntısını nasıl tespit edeceğinizi biliyor musunuz?
  7. Gelgit ne yapıyor? Kuru bir günde zemin ıslak mı?
  8. Plajı kullanan başkaları var mı? Suda tekne kullananlar veya sepetler var mı? Tekneler motorlu mu yoksa yelkenli mi?

Giriş ve çıkış noktaları

  1. Suya girmeden önce çıkışınızı planlayın. Herhangi bir akıntıyı, gelgit akışını ve rüzgar yönünü göz önünde bulundurun. Denizde ne kadar kalacağınıza karar verin.
  2. Çıkış noktanızdan başlamak istediğiniz yere kadar yürüyün. Bu, iyi bir görüş elde etmenizi ve yüzmek istediğiniz deniz bölümündeki tehlikeleri belirlemenizi sağlar.
  3. Giriş veya çıkış için iyi bir seçim, gerektiğinde hızlıca çıkabileceğiniz bir alan olacaktır. Tercihen daha az çakıl, deniz yosunu veya kaya bulunan bir alan.

Gelgitler – denizin dönüşümlü olarak yükselip alçalması

Taşkın gelgit

Denizin yükselmesine taşkın gelgiti (gelen gelgit) denir. Yüksek gelgit, gelgitin tamamen içeri girdiği zamandır. Taşkın gelgiti, özellikle uçurumlar, burunlar, kayalık çıkıntılar veya kum tepecikleri varsa sizi kesebilir. Ayrıca sizi ayaklarınızdan da düşürebilir. Taşkın gelgiti veya yüksek gelgit, genellikle düşük gelgitte görülebilen potansiyel tehlikeleri örtebilir. Su akışındaki değişiklikler, ters akıntıların oluşmasına neden olabilir.

Çekilme gelgiti

Denizin alçalmasına gelgit (çekilme) denir. Gelgit tamamen çekildiğinde buna düşük gelgit denir. Çekilme gelgitleri kayalar, kumluklar, deniz yosunu vb. gibi potansiyel tehlikeleri ortaya çıkarır. Yine, suyun akışındaki değişiklik, ters akıntıların oluşmasına neden olabilir.

İlkbahar gelgitleri (dolunay, yeni ay)

İlkbahar gelgitlerinde, yüksek gelgitler daha yüksek ve alçak gelgitler daha düşüktür. Başka bir deyişle, ilkbahar gelgitleri su yüksekliklerindeki en büyük farktır ve daha güçlü akıntılara sahiptir. Her iki haftada bir meydana gelirler.

Durgun gelgit (birinci ve üçüncü çeyrek ay)

Gelgitin az olduğu dönemlerde, yüksek gelgitler bir kaynakta olduğundan daha düşük, alçak gelgitler ise daha yüksektir, bu da daha az suyun hareket ettiği anlamına gelir. Bu durum her iki haftada bir gerçekleşir.

Gelgitlerin gerçek yükseklikleri ve aralıkları konuma bağlı olarak değişir. Bazı yerlerde iki yüksek ve iki alçak gelgit veya karma gelgitler (iki gelgitin farklı yönlerden birleştiği) vardır. Bu nedenle gideceğiniz bölgenin gelgitlerini bilmeniz önemlidir. Bu bilgiye sahip olmak, yüzme noktası için daha bilinçli bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır!

Durgun gelgitler

Yüksek veya alçak gelgitten önceki ve sonraki saat ‘durgun’ gelgit olarak bilinir, bu genellikle daha az su hareketi ve daha zayıf akıntılar anlamına gelir, ancak bazı yerlerde ters akıntılar en güçlü seviyede olacaktır. Yüzme genellikle ‘durgun’ gelgitte daha kolay olacaktır (ancak her zaman değil). Bir gelgit kıyıya geri yüzmeyi zorlaştıracaktır. Bir gelgit veya taşkın gelgitinin orta iki saati en fazla suyun hareket ettiği zamandır, yani daha güçlü akıntılar.

Dalgalar – bunlar nedir?

Dalgalar rüzgar tarafından oluşturulur. Dalganın büyüklüğü rüzgarın ne kadar uzun ve ne kadar sert estiğine bağlıdır. Dalgalar kıyı şeridine yakın daha sığ sulara doğru hareket ettikçe kırılır. Dalgaların kıyı şeridinde nasıl kırıldığı, altındaki zeminin şekline ve eğimine bağlıdır.

Üç tip dalga

Dökülen dalgalar

Genellikle hafif eğimli veya düz plajlarda bulunur. Dalganın tepesi (tepesi) dalganın yüzüne (önüne) doğru yuvarlandığında meydana gelir. Bu dalgalar yüzücüler için iyidir.

Dalgaların düşmesi veya dökülmesi

Dik, eğimli sahillerde meydana gelir. Aniden ve büyük bir güçle kırılırlar, bu da onları tehlikeli hale getirir. Dalganın tepesi, dalganın tabanından daha hızlı ilerler. Kıvrılır ve şiddetli bir şekilde aşağı doğru çarpar. Kuvvet sizi ayaklarınızdan yere serebilir.

Yükselen dalgalar

Bunlar çok dik sahillerde veya kayalık alanlarda meydana gelir. Yükselen bir dalga yaklaşırken asla kırılmayabilir. Sizi denize sürükleyebilecek güçlü geri çekilmeler veya alt akıntılar olabilir.

Rip akıntıları nelerdir?

Rip akıntıları genellikle gelgit ve dalgalardan dolayı sahilde su birikmesi olduğunda oluşur. Kıyı şeridinden denize doğru akma eğilimindedirler. Sizi denize doğru çok uzağa ve hızlı bir şekilde götürebilirler. Ripler ayrıca haliçlerin denize aktığı yerlerde de oluşabilir.

Bir rip akıntısının üç bölümü vardır.

Besleyici akım

Biriken su, denize geri dönmek için en kolay yolu bulana kadar kıyı şeridi boyunca akar.

Boyun

Suyun denize geri akması için en kolay yol, deniz tabanının şekliyle oluşabilir. Akıntı burada en güçlü halindedir.

Baş

Kıyı şeridinde biriken suyun tekrar denize karıştığı yer.

Yırtık nasıl anlaşılır:

  1. Deniz yüzeyindeki döküntüler kıyı şeridinden uzaklaşarak yüzüyor.
  2. Deniz tabanından çıkan kum, yosun veya diğer maddeler.
  3. Dalgaların veya kırılan dalgaların olmaması. Dalgalar kanalın her iki tarafında kırılabilir. Rip akıntısında hiçbir dalga göremeyebilirsiniz.

Rip akıntıları yerinde ‘sabit’ değildir. Bir rip bir saatten diğerine konum değiştirebilir. Bir ani rip, kıyı şeridinde aniden su birikmesiyle oluşur. Bunlar hızla gerçekleşir ve yüzücüleri hazırlıksız yakalayabilir.

Bir yırtılmadan nasıl kurtulurum

  1. Sakin olun ve enerjinizi koruyun. Akıntıyla mücadele etmeyin.
  2. Açıkça düşünün. Kıyı şeridine yakın bir yerde yüzmeyi deneyin.
  3. Rip akıntısından çıktığınızda doğrudan kıyı şeridine doğru yüzün.
  4. Eğer akıntıdan yüzerek çıkamıyorsanız, sakin bir şekilde suda yüzün veya suda bekleyin.
  5. Eğer zorlanıyorsanız sakin kalmayı, yüzünüzü kıyıya dönmeyi ve bir kolunuzu kaldırarak yardım sinyali vermeyi unutmayın.

Açık Su Yarışları ve Faydaları sayfasına gitmek için TIKLAYINZ.